5 Aralık 2016 Pazartesi

Ekonomideki Daralma Geçici Mi?

Başbakan diyor ki  [1]:
…Amerikan seçimlerinden sonra başlayan bu sürecin dünyadaki özellikle gelişmekte olan ülkelerin tamamında bir olumsuz etkileri oldu. Bu etkilerin geçici olduğunu biliyoruz. Vatandaşlarımız serin kanlı olsun, sakin olsun. Bunların hepsi gelip, geçecek. İnşallah 2017 bu yıla göre çok daha iyi olacak. Biz hesaplarımızı, bütçemizi buna göre yaptık”
Yani diyor ki seçimden kaynaklı rahat olun. Peki böyle mi?
Açıkçası bloga sürekli Türkiye’nin durumunu yazmaktan ben bıktım, onlar milletin gözünün içine baka baka yalan söylemekten bıkmadı. Konuyu uzatmadan sadece grafiklerle göstereceğim.
**
!* Lütfen grafiklere bakarken nereden sonra patlama yaratmış dikkat edin, ayrıca 1’e 1 olması (1X = 1TL) değil, önemli olan 5 yıllık süreçte grafiğin azalıp arttığıdır. Artıyorsa, Türk parası değer kaybediyor demektir. 1’e 1 olması anlam ifade etmiyor; bir zamanlar 1 dolara, 1 milyon Türk lirası alıyorduk.
Önemli olan grafiğin artıp azaldığı ve 5 yıllık süreçte neler olduğu.
Düzenleme: Sağolsun olayın gerçekliğini kabullenmeyen, iktidarı ilah olarak gören okurlarımız “belli başlı para birimlerini seçip, göstermişsin” gibi bir eleştiride bulunmuş. Sizi mi kıracağım, oturup tek tek hesapladım tlkur.com sitesinden. 5 yılda TL’nin değer kazandığı ve kaybettiği para birimlerini. Buyrun.


TL’NİN DEĞER KAYBETTİĞİ PARA BİRİMLERİ

TL tam 92 para biriminde özellikle 2013 yılından sonra değer kaybetmiş. Hangileri? Şunlar:
Dubai Dirhemi, Arnavutluk Leki, Ermenistan Dramı, Hollanda Antilleri Parası, Avustralya Doları, Barbados Doları, Bangladeş Takası, Bulgar Levası, Bahreyn Dinarı, Burundi Frangı, Burunei Doları, Bolivya Parası, Bahama Doları, Bitcoin, Botsvana Pulası, Belize Doları, Kanada Doları, İsviçre Frangı, Şili Pezosu, Çin Yuanı, Kosta Rika Kolonu, Küba Pezosu, Çek Korunası, Cibuti Frangı, Danimarka Kronu, Dominik Pezosu, Cezayir Dinarı, Etiyopya Parası, Euro, Fiji Doları, Pound, Gine Frangı, Guatemala Quetzalı, Hong Kong Doları, Honduras Lempirası, Hırvat Kunası, Haiti Parası, Macar Forinti, İsrail Şekeli, Hindistan Rupisi, Irak Dinarı, İzlanda Kronu, Jamaika Doları, Ürdün Dinarı, Japon Yeni, Kenya Şilini, Güney Kore Wonu, Kuveyt Dinarı, Lübnan Poundu, Sri Lanka Rupisi, Litvanya Litası, Libya Dinarı, Fas Dirhemi, Makedonya Dinarı, Makao Patakası, Maldivler Rufiyaası, Meksika Pezosu, Malezya Ringiti, Nikaragua Parası, Norveç Kronu, Nepal Rupisi, Yeni Zelanda Doları, Umman Riyali, Panama Balboası, Peru Nuevo Solu, Papua Yeni Gine Kinası, Filipin Pezosu, Pakistan Rupisi, Polonya Zlotisi, Paraguay Guaranisi, Katar Riyali, Romen Leyi, Sırp Dinarı, Ruanda Frangı, Riyal, Seyşeller Rupisi, İsveç Kronu, Singapur Doları, Somali Şilini, Salvador Kolonu, Tayland Bahtı, Tunus Dinarı, Trinidad ve Tobago Doları, Tayvan Doları, Tanzanya Şilini, Uganda Şilini, Dolar, Vanuatu Vatu, Orta Afrika CFA Frangı, Batı Afrika CFA Frangı, CFP Frangı, Gürcistan Larisi
Bakın bu para birimlerinin çoğunun karşısında istikrarlı şekilde paramız değer kaybetmiş. Yani grafik şöyle (çoğunda):
leva-tl
Göreceğiniz üzere 2013’ten sonra değer kaybı yaşanmış. Grafik yükselişte bu ne demek?
1 yabancı kur (hangi ülke parasıysa) ne kadar TL alıyor? Önemli olan ne kadar aldığı değil, grafiği. Gördüğünüz gibi 2013’ten sonra sürekli daha fazla TL almaya başlamış. Yani TL değer kaybetmiş.
Yani ülkelere bir göz gezdirin. Yazık. Gerçekten yazık.

TL’NİN DEĞER KAZANDIĞI PARA BİRİMLERİ

Ee “AKaPe söper” deyeceyik, yok mu bize kullanacağımız bilgi? Buyrun:
TL sadece 8 para birimi karşısında kesin olarak değer kazanmış:
Rus Rublesi, Suriye Lirası, Ukrayna Grivnası, Sudan Lirası, Arjantin Pezosu, Gana Sedisi, Malavi Parası, Tenge,
Bunlar kesin olarak kazanılanlar. Ne gibi? Mesela şöyle grafiği var:
arjatin-pezosu-tl
Bakın bu ülkelerin politik sıkıntıları var. Bu yüzden değer kaybettiler. Sadece 8 para biriminden daha iyiyiz. İlginç değil mi?

KARŞILIKLI OLARAK DEĞİŞİMİN YAŞANMADIĞI ÜLKELER

Yani TL ne değer kazanmış ne değer kaybetmiş…
18 para biriminde ise kesin olarak kazanma ya da kaybetme yok.
Brezilya Reali, Kolombiya Pesosu, Endonezya Rupisi, Mısır Lirası, İran Riyali, Nijerya Nairası, Namibya Doları, Gambiya Dalaşı, Comorian Frangı, Lesoto Lotisi, Moldova Leyi, Güney Afrika Randı, Venezüella Bolivarı, Vietnam Dongu, Uruguay Pezosu, Özbekistan Somu, Swazi Lilangeni, Yemen Riyali
Grafiği ise şöyle:
kolombiya-pezosu-tl
Yani bazı dönemlerde değer kazanmış, bazı dönemlerde kaybetmiş. Ancak diğer grafikler gibi kesin şekilde 2-3 yıllık değer kazanma ve kaybetme yok.

***

KUVEYT DİNARI VE TL

1 Dinar = 11.63TL ve 5 yıllık değişimine bakalım [2]:
dinar-tl

RİYAL – TL

1 Riyal = 0.9427 TL, son 5 yıllık grafiğe bakalım [3]:
riyal-tl

İSVİÇRE FRANGI – TL

1 İsviçre Frangı = 3.4985TL
5 yıllık grafiği [5]:
isvicre-tl

JAPON YENİ – TL

1 Yen = 0.0311 TL
5 yıllık grafiği [6]:
yen-tl

STERLİN (POUND) – TL

Kaldı ki İngilizler AB’den ayrılınca, para birimleri düşmeye başladı ona rağmen:
1 Sterlin (Pound) = 4.4654TL
5 yıllık grafiği ise [4]:
sterlin-tl

DOLAR-TL

1 Dolar = 3.54 TL
5 yıllık grafiği [7]:
dolar-tl

EURO-TL

1 Euro = 3.775 TL
5 yıllık grafiği [8]:
euro-tl

BIRAKIN BÜYÜK PARA BİRİMLERİNİ KÜÇÜKLERDE BİLE GERİLEDİK!

Yani diyeceksiniz ki bunlar EURO, Dolar, Sterlin…
Tamam kardeşim, adını duymadığınız para birimlerine bakalım.

Barbados Doları  – TL
1 Barbados Doları = 1.775 TL
5 yıllık grafiği [9]:
barbados-dolari-tl

LEKİ – TL

1 Arnavutluk Leki  =0.027 TL
5 yıllık grafiği [10]:
leki-tl

TAKA – TL

1 Bangladeş Takası = 0.045 TL
5 yıllık grafik [11]:
taka-tl

DRAM – TL

1 Ermenistan Dramı = 0.0074 TL
5 yıllık grafiği [12]:
dram-tl

SIRP DİNARI – TL

1 dinar = 0.0311TL
5 yıllık grafiği [14]:
sirp-dinari-tl

LEVA – TL

1 Bulgaristan Levası = 1.950 TL
Bunu özellikle sona sakladım, 2008’de 1 leva = 1 TL idi. Ardından 2013’te gittiğimizde 1 leva = 1.3 TL idi. Bu yaz gittiğimizde 1 leva = 1.6 TL idi ve şimdi neredeyse 2 katı.
Bulgaristan lan! AB’ye girmeden önce kötüydü, girdikten sonra daha beter oldu. Gençler ülkeyi terk etti, şirketler bilinçli şekilde tekelleşme uğruna satın alınıp batırıldı vs. Peki durum nasıl?
5 yıllık grafiği [13]:
leva-tl

**

TL DEĞER KAYBEDİYOR EKONOMİ ÇÖKÜYOR KRİZ GELİYOR

Bu iktidarın her zaman yaptığı iş; önce reddediyorlar (FETÖ, Çözüm Süreci ve nicesi), ardından kabulleniyorlar ve “bunlar dış mihrakların oyunu, kandırıldık” gibi politik saçmalıklarla kendilerini savunmaya çalışıyorlar.
Ekonomiden, politikadan, güncel olaylardan anlamayan insanlarda bunlara kanıp köy kahvesinde “egonomi söper” diyor. Yemeyiz kardeşim. Durum ortada söperlik bir şey yok.
**
2013 yılından sonra TL bir çok para birimine karşı değer kaybetmiş. Görebileceğiniz üzere 1 yabancı para birimi ile alınacak TL miktarı çoğalmış yani TL’nin değeri düşmüş.
Yıllardır ekonomik politikaları eleştirdik, yanlış ve bizi çökertir dedik. En büyük bütçeyi Diyanete ayırmak, suyla çalışan cami çeşmesine ar-ge projesi deyip “şu kadar arge yatırımı yaptık” demek sonuç vermez dedik. ÖZelleştirmeler bizi yıpratıyor, yerel üreticiyi çökertiyor dedik.
Mantar gibi açılan AVM’leri eleştirdik. Dolar ile kira alıyorlar ve daha önemlisi 10 firmadan 8’i yabancı dedik.
Dedik dedik ama kime?
Bunlar gelip geçici diyor. Elbet geçici ancak ya ekonomik politikanızı değiştireceksiniz ya da komple gideceksiniz ondan sonra geçici olacaktır. 2013’ten bu yana bir çöküş var Bunun sonu tehlikedir.

POLİTİK SÖYLEMLERİN KATKISI

Başkanlık, tek adamlık, temel hak ve özgürlüklere baskı, basına baskı, “yarı özgür ülke” sayılma… Bunların hepsi zara veriyor. Hepsini ve daha fazlasını 2007-2008 Türk ekonomik krizinde yazdım. Gözünüzü seveyim bir şey yapın. Dış mihraklar, terör örgütleri böyle yapıyor, bunlar geçici gibi saçma ve gerçeği doldurmayan söylemlerle bir yere varamazsınız.
Ekonomi bozulursa hepimiz için bozulacak. Bozuldukça daha sert politik önlemler alacaksınız ve bu daha kötü duruma itecek. Gidişat budur, acilen tersine çevrilmelidir. Yazık be!
Egonomi söper diyen dayı; ektiğin ekinlerin tohumlarını dolarla alıyoruz, biçtiğin makineayı ve içindeki benzini de dolarla alıyoruz. Gazı, teknolojiyi dolarla alıyoruz. Götüne girmeye başladığında “egonomi söperi” göreceksin, dolardan bize ne Amerika’nın parası demeyi göreceksin.
Biz 14 yıl anlattık. Seve seve öğrenemediniz, şimdi 10 yıllık süreçte farklı şekilde öğreneceksiniz.

Hiç yorum yok: