24 Mart 2010 Çarşamba

KEY Ödemeleri Sorgulama (2010)


Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesapları Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı tarafından hazırlanan www.keyodemeleri.com adlı internet adresinden takip edilebilecek. Siteye 8.5 milyon kişiye ait bilgi girilecek.

T.C. Vatandaşlık numarası ile siteye girenler KEY alacağı olup olmadığını görecek.

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. tarafından, "5939 Sayılı Konut Edindirme Yardımı Hak Sahiplerine Ödeme Yapılmasına Dair Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Ve 7/1/2010 tarihli ve 27455 sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Konut Edindirme Yardımı Hak Sahiplerine Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik" hükümlerine göre tespit edilen 16 ciltten oluşan hak sahipleri listesi, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.





www.keyodemeleri.com


T.C. Kimlik No ve Vergi Kimlik No öğrenmek için GO-Blog'un E-Devlet sayfasına bakabilirsiniz.

KEY ödemeleri 8 Aralık 2009 tarihli 5939 sayılı Kanun ve ilgili Yönetmelik gereğince Ziraat Bankası kanalıyla 22 Mart-2 Nisan 2010 tarihleri arasında yapılacak. Ödemelerde T.C. kimlik numarasının ibrazı zorunlu olacak.

Hak sahiplerinin alacakları KEY tutarları Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş'nin internet sitesinde sorgulanabilecek. KEY ödemeleri Türk vatandaşlarına T.C. Kimlik Numarasıyla yabancı uyruklu hak sahiplerine ise Yabancı Kimlik Numarası veya Vergi Kimlik Numarası ile yapılacak.

T.C. Kimlik No ve yabancı kimlik numarası veya vergi kimlik numarası ile yapılan sorgulama sonucunda listede isimleri yer almayan, kimlik no ve yabancı kimlik numarası ya da vergi kimlik numarasının bulunmaması ya da KEY hak sahibi olduğunu ve ödeme miktarının doğru olmadığını ileri süren kişilerin, öncelikle adlarına ödeme yapan kurumlara, bu kurumlardan sonuç alınamaması durumunda ise Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat etmeleri gerekecek.

T.C. Kimlik Numarası ve Yabancı Kimlik Numarası veya Vergi Kimlik Numarası ile yapılan sorgulama sonucunda görülen ödeme miktarına itirazı olmayan hak sahipleri ödemelerini, ödeme tarihleri tablosu doğrultusunda T.C. Ziraat Bankası Şubeleri'nden T.C. Kimlik No veya Yabancı Kimlik Numarası ile birlikte Nüfus Cüzdanı, Ehliyet veya Pasaport (yabancı uyruklular için sadece Pasaport) ibraz etmek suretiyle alacaklar.

KEY ÖDEME TARİHLERİ


T.C Kimlik No'larının son iki rakamlarına göre KEY Hak Sahipleri Ödeme Tarihleri şöyle:

Son iki rakam    Tarih
     00-08            22.03.2010
     10-18            23.03.2010
     20-28            24.03.2010
     30-38            25.03.2010
     40-48            26.03.2010
     50-58            29.03.2010
     60-68            30.03.2010
     70-78            31.03.2010
     80-88            01.04.2010
     90-98            02.04.2010

PARALAR ATM'DEN ALINABİLECEK

KEY hak sahiplerinden Ziraat Bankası'nda hesabı ve bu hesabına ilişkin Bankkartı bulunanlar, ilk günden itibaren tabloda belirtilen günleri beklemeden Ziraat Bankası ATM'lerinden paralarını alabilecekler. Hak sahibinin ölmüş olması halinde, veraset ilamına istinaden yapılacak ödemelerde yasal mirasçıların tümünün aslen ya da vekaleten birlikte müracaat etmeleri veya miras ortaklığına temsilci atanması gerekecek. İlan tarihinden itibaren 5 yıl içinde talep edilmeyen alacaklar Hazineye irad kaydedilecek.

(Kaynak: Hürriyet Gazetesi - 21 Mart 2010)

İkinci KEY ödemeleri (2010)

Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesaplarının ödenmesinde, itirazlara ilişkin değerlendirmeler sonucunda hazırlanan yeni listelerin, 28 Haziran'a kadar Tasfiye Halindeki Emlak Bankası'nın KEY Birimi'ne iletilmesi gerekiyor.

Kurumlar yeni listelerini KEY Birimi'ne bildirmeye devam ederken, SGK Sosyal Sigortalar Kurumu Genel Müdürlüğü de 1,2 milyon civarındaki hak sahibinin itirazlarına ilişkin değerlendirmeleri sonuçlandırmaya çalışıyor. Yetkililer, şu anda listeleri 28 Haziran'a kadar sonuçlandırmayı planladıklarını ve herhangi bir gecikme öngörmediklerini söyledi. Yetkililer, ödemelerle ilgili dava açanlara ilişkin işlemlerin ise dava sonuçlarına göre yapılacağını kaydetti.

Edinilen bilgiye göre, çalışanlarına ilişkin KEY tahakkuk belgelerini göndermesi gereken 6 bin civarındaki kurum ve kuruluştan, şimdiye kadar 4 bine yakını KEY Birimi'ne evraklarını gönderdi. Tasfiye Halindeki Emlak Bankası'nın Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, bu kurumların gönderdiği bilgilerin giriş işleminin sürdüğünü belirtirken, şu bilgileri verdi:

"Gönderilen listeler arasında, daha önce ödeme yapılan rakamlarda bile düzeltme yapılanlar, ödeme yapılanların da dahil olduğu listeleri gönderenler de var. Zaten potata 3 milyon hatalı işlem bulunuyordu. Ayrıca SSK'ya 1,2 milyon civarında itiraz dilekçesi geldi. Şimdi tüm bu listeler gelecek. Biz ayıklama ve birleştirme yapacağız, ancak o zaman kaç hak sahibi olacağı belli olur. Biz listeler bize ulaşınca en kısa sürede bu işlemleri tamamlamaya çalışacağız. Amacımız bu işi bitirmek, bütün kurumlarla işbirliği yapıyoruz. Bu sorunun artık bitmesi lazım. Bizim işimizin ne kadar süreceği belli olmaz. Ama en kısa sürede bunu tamamlamak istiyoruz."

MÜKERRER SİCİL NUMARALARI VE TC VATANDAŞLIK NUMARALARI

Listelerin işlenmesi sırasında, aynı TC vatandaşlık numarasının veya aynı sicil numarasının mükerrer şekilde birkaç kişiye verilmesi gibi tespitlerin de ortaya çıktığını açıklayan Sayın, bunları ilgili kurumlarla görüşerek çözmeye çalıştıklarını kaydetti.

Henüz listelerin KEY Birimi'nde işlenmesi tamamlanmamasına karşın çok sayıda kişinin parasını almak için birime gelmesinden şikayet eden Sayın, bu kişilerin yapılan açıklamalardan da tatmin olmadığını ve çalışma şartlarını zorlaştırdığını söyledi.

Sayın, vatandaşların 28 Haziran'dan sonra listelerin hazırlanıp Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'na (GYO) iletilmesini beklemesi gerektiğini vurguladı.

Edinilen bilgiye göre, KEY Birimi, belediyelerin, yardımlaşma kurumlarının gönderdiği listelerin girişini yapmaya devam ediyor. Ancak, bazı kurumların ödeme yapılan hak sahipleri ile birlikte itirazda bulunan hak sahiplerinin listelerini de ayıklama yapmadan gönderdiği için, çalışmalar ağırlaşıyor. Öncelikle, ödeme yapılanlara ilişkin bilgilerin ayıklanması gerekiyor. Bazı kurumların ise vatandaşlardan gelen şikayet dilekçelerini bile birime gönderdiği, bunların iade edilerek sonuçlara ilişkin listelerin kurumlardan istendiği belirtiliyor.

Listelerin bildiriminin tamamlanması ve mükerrer bildirimlerin ayıklanmasından sonra ödeme yapılacak kişi sayısı ve ödenecek tutar miktarı belli olacak.

Kurumların 28 Haziran'a kadar ileteceği listeleri KEY birimi inceleyerek son halini verecek ve ödenecek tutarları hesaplayacak. Listeler daha sonra Emlak Konut GYO'ya gönderilecek. Emlak Konut GYO, listeleri düzenleyip yine Resmi Gazete'de yayımlayacak.

Hızlandırılmış bütün çalışmalara karşın, ödemelerin Eylül ayına doğru yapılabileceği ifade ediliyor. Yetkililerin verdiği bilgiye göre, tasfiye kanunu gereğince hiç bir şekilde adlarına para yatırılmayanlara ödeme yapılmıyor. Listeler yayımlandıktan sonra hak sahibi olduğunu düşündüğü halde adını listelerde bulamayanlar, doğrudan kurumlarına başvurup, mahkeme yoluyla bu parayı talep edebilecekler.

Kişilerin bir kurumda çalıştıklarını ispat etmeleri yetmiyor. Bu kişiler için kurumların KEY parası tahakkuk ettirmesi gerekiyor. Eğer bu tahakkuk yaptırılmamışsa, kanun gereğince bu kişilere tasfiye kapsamında ödeme yapılmıyor. Bu kişilerin çalıştıkları kuruma dava açıp, paralarını almaları gerekiyor.

8,5 MİLYON KİŞİLİK LİSTE YAYIMLANDI; 5,3 MİLYON KİŞİ PARASINI ALDI

KEY paralarının ödenmesine ilişkin 8,5 milyon kişiyi kapsayan ilk liste 27 Temmuz 2008 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmıştı. Bu listelere ilişkin itirazlar 28 Ekim 2008'e kadar alınmıştı. Bu tarihe kadar başvuruda bulunanlardan, konut edindirme yardımına müstahak olanların yardım tutarlarına ilişkin bilgilerin SGK-SSK veya diğer ilgili kurum ve kuruluşlarca 28 Aralık 2008 tarihine kadar tamamlanması ve KEY Birimi'ne bildirilmesi gerekiyordu. Ancak itiraz sayısının çok fazla olması nedeniyle kurumlar yeni listeleri yetiştirememiş, bunun üzerine bütçe kanunu ile bu süre 6 ay uzatılmıştı.

Şimdiye kadar Resmi Gazete'de toplam 8,5 milyon hak sahibi ilan edilirken, bu kişilere toplam 2,8 milyar TL KEY ödenmesi öngörülüyordu. Verilere göre, Mayıs ayı sonu itibariyle, listede isimleri yayımlanan 8,5 milyon kişiden 5 milyon 349 bin 686 kişiye, 2 milyar 529 milyon 987,3 bin lira nakit ödeme yapıldı. 270 kişi 67 bin 824 liralık hisse senedi aldı. Böylece, 5 milyon 349 bin 956 kişiye toplam 2 milyar 530 milyon 55,2 bin liralık KEY ödemesi yapılırken, bunun 41 milyon 344,1 bin lirasını temettü oluşturdu.

Toplam 2,5 milyar liralık key ödemelerinin 1 milyar 814 milyon 989,8 bin lirası Emlak konut GYO kaynaklarından, kalanı hazine kaynaklarından yapıldı. Bundan sonra yapılacak ödemelerin tamamı Hazine kaynaklarından karşılanacak.

Emlak Konut GYO, yapılan KEY ödemeleri nedeniyle, 30 Nisan'da yaptığı genel kurul toplantısında sermaye azaltımına gitme kararı aldı. Şirket, sermayesini 395 milyon 751,7 liradan 253 milyon 385 bin liraya indirdi. Halen şirketin yüzde 99,98'ine TOKİ sahip, KEY'de hisse senedi talep eden 270 kişi de ortak haline geldi.

Hak sahipliği listelerinin Resmi Gazetede yayımlandığı tarihten itibaren 5 yıl içinde, hak sahiplerinin, KEY alacaklarını nakit veya hisse senedi olarak EGYO'dan talep etmemeleri durumunda, bu alacaklar, Hazineye irat kaydedilecek.

Tasfiye kanunu uyarınca, ilk listelerin Emlak Bankası KEY Birimi'ne son bildirme tarihi olan 29 Şubat 2008'den sonra KEY hesabı nemalandırılmıyor.

(Kaynak: hurriyet.com.tr / 13 Haziran 2009).

Key Ödemeleri

KEY Ödemeleri, Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesaplarının tasfiyesine ilişkin çalışmalar çevresinde 28 Temmuz Pazartesi günü Ziraat Bankası şubesinden verilmeye başlandı. Hürriyet Gazetesi'nin yukarıdaki sayfasına gidip, ekranda çıkacak KEY Ödemeleri Sorgulama Kutusu'na TC Kimlik Numaranızı ya da SSK Sicil numaranıçı girerek, ne kadar KEY Ödemesi alacağınızı öğrenebilirsiniz.

Hak sahipleri KEY ödemelerini Ziraat Bankası şubelerinden kimlik numarasını ibraz ederek alacak. Kurumlar tarafından kimlik numarası bildirilmeyen hak sahiplerine KEY ödemesi yapılmayacak. Bireysel ödeme için Ziraat Bankası şubelerine başvuran hak sahiplerinin kimlik numarası ile birlikte nüfus cüzdanı, ehliyet veya pasaport ile başvuru yapmaları gerekecek. SSK Sicil No ile ödeme yapılmayacak.

Kimlik numarasının son iki rakamı 00-08 olan hak sahipleri 28 Temmuz, son rakamı 10-18 olanlar 29 Temmuz, 20-28 olanlar 30 Temmuz, 30-38 olanlar 31 Temmuz, 40-48 olanlar 1 Ağustos, 50-58 olanlar 4 Ağustos, 60-68 olanlara 5 Ağustos, 70-78 olanlar 6 Ağustos, 80-88 olanlar 7 Ağustos, 90-98 olanlar ise 8 Ağustos'ta KEY Ödemesini alabilecek.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Paylaşımlarınız muazzam bilgileriniz çok faydalı. Packard bell servisi olarak teşekkür ederim.