Yıllardır ekonomik krizin geleceğinden bahsediyordum. Zaten sürekli bir kriz durumu vardı, sürekli bir sorun vardı ki bunun temel nedeni politikalar ve sistemsizlik; ancak bu kriz Türkiye’yi çok sert vuracak bir kriz olacak. Bunu bekliyordum. 2020 gibi bekliyordum; iktidarın yanlış politikaları, her yeri sertleştirmesi iyice hızlandırdı.
“Bize madik attılar” gibi anlamı analiz edildiğinde son derece seviyesiz ifadeler kullanan bir devlet üst yetkilisi (nam-ı diğer başbakan), “bu süreç geçici” şeklinde konuşmakta.
Süreç geçici, ne hikmetse hep Türkiye’ye ve halka “GEÇİCİCİ”. İşte 2013’ten sonra TL’nin değer kaybettiği para birimlerinden bazıları, bknz : Ekonomideki Daralma Geçici Mi? başlıklı yazı.
Ekonomik Krizin Arkaplanı
Bir kaç nedeni var. Önce önlenmesi elimizde olmamakla birlikte, daha az etkilenmemiz için gerekli aksiyonların alınmadığı ile başlayalım.Amerika - FED
CNN Türk ve Cem Seymen izleyicisiyseniz, sürekli duyarsınız. Peki nedir bu FED? Amerika’nın merkez bankasıdır. 2008 morgıç (Mortgage) krizinden sonra Amerika dahil bir çok ülke sıkıntıya girdi. Krizi atlatmak için, Amerikan Merkez Bankasının (FED), piyasaya Amerikan doları yayma kararı çıktı. Fakat bu doları alıp, bankaya yatırıp faizde tutmayın; kullanın diye faizler de düşürüldü. Yani bu paralar Amerika dahil, dünyanın her yerinde yatırıma gitti.Her şey düzene oturduğunda FED, Amerikan dolarını ve ekonomiyi daha güçlendirmek için faiz arttırma kararı aldı. Kısaca söylemek gerekirse; yaydığı parayı geri çağırdı. Yavaş yavaş faiz artışları geliyor. Bu ne demek? Türkiye gibi yabancı sermayeyle büyüyen kırılgan beşli ülkeleri başta olmak üzere; gelişmekte olan ülkeler sıkıntıya düşecek demek. Çünkü para bizden çekiliyor.
Ekşi sözlük’te bütün bu sistem ve işleyiş ile ilgili güzel bir açıklama yapılmış, buradan okuyabilirsiniz.
Bizi Neden Etkiliyor?
İki türlü yatırım vardır: direkt yatırım, dolaylı yatırım.
Doğrudan yatırımda, yabancı yatırımcılar gelir ve fabrika kurar, şirket satın alır. İşçiler, maaşları, üretim yapılır.
Dolaylı yatırımda ise (ki sıcak para diyebilirsiniz), nesnel yatırım olmaz. Yani borsaya girer ve şirketlere, varlıklara yatırım yapılır.
Ne farkı var? Ekonomik krizde, olası bir sıkıntıda doğrudan yatırım hemen çıkamaz. Yani risklidir. İşçileri çıkart, tazminatlarını öde, cihazları sat, fabrikayı sat… Uzun sürer. Bu güzel bir yatırımdır ama POLİTİK KARARLILIK ve hukuksal garantiler ister. Yani bir gün ak deyip, öteki gün kara diyen politik iradeye güvenmezler!
Dolaylı yatırımda ise, en ufak bir sıkıntı görüldüğünde, adam borsadan çekilir. Bitti. Başağrısı yok. Haliyle kalıcı değildir.
AKP İktidarının Yanlış Politikaları
Yıllardır eleştirdiğim, üretmeden tüketen bir ülke yolunda adım attığımız konusunda bir çok uzmanın uyardığı ama AKP’nin yine dinlemediği olaya geldi sıra (muhtemelen kandırıldık, üzerimizde oyunlar oynanıyor deyip sıyrılacaklar).
Başlamadan önce, daha önce yazdığım 2002-2015 Türkiye Ekonomisi, Katma Değeri Yüksek Ürünler Üretmeliyiz, Türkiye Ekonomik Olarak Bir Sömürgedir, Bir Ülke Nasıl Berbat Edilir 101 başlıklı yazılarım ve daha nicesi…
Bir Örnek: AR-GE Patladı
TÜİK’e göre Türkiye arge’ye 2015’te 20,6 milyar lira harcadı [13]. Dolar ile ne kadar oluyor (28.11.’16 kuru alındı) 6 milyar dolara denk geliyor. SADECE VOLKSWAGEN’İN ARGE HARCAMASI NE KADAR? 13.2 milyar dolar [14]. Yani sadece bir şirket, Türkiye’nin iki katından fazla arge harcaması yapıyor.
20 milyar 615 milyon TL,
yani
5 milyar 890 milyon DOLAR.
Annem bir AR-GE şirketi kurdu, bir sürü bağlantıyı yaptı ve TÜBİTAK’a proje sundu. OHAL çıktı ama bu işin bahanesi. Aylardır devletten para alamıyoruz. Ar-ge projeleri durdu. Bir çok şirket cihaz aldı, parasını veremedi. Domino etkisi dediğimiz olay olmak üzere. Para dönmezse şirketler bir bir gidecek.
Bir şekilde aşmaya çalışıyoruz ama şirketler riske girmek istemiyor. Proje başlatmıyor, argeye yatırım yapmıyor, büyük miktarda risk içerek yatırımları geçin, riskli işlerden bile uzak durmaya çalışıyor. Yani böyle giderse bir çok kişinin yakında yıkılacağını biliyorum. TÜBİTAK’ta “imza yetkisine sahip adam olmadığı için” projeler çıkmıyormuş.
Bana göre, argeye ayrılan bütçeyle dolar ve ekonomi düzeltilmeye çalışılıyor. Aşağıda örneğini vereceğim, işsizlik için ayrılan bütçenin çok küçük bölümü işsizlere harcanmıştı. Böyle de ilginç uyanıklılıkları var. Ancak nereye kadar?
Binali Yıldırım çıktı ve dedi ki katma değeri yüksek ürünlere ihtiyacımız var. İşte! Annemin ilaç firması. Yurtiçi ve yurtdışında bir çok bağlantı yaptı, projeler tamam, her şey tamam ama TÜBİTAK’tan onaylanmış projelerin parasını bile alamıyoruz. Haliyle cihazlar alınamıyor, işlere başlanamıyor. Zamanında “suyla çalışan cami çeşmesine” harcandı paralar. Şimdi patladı.
“Argeye bu kadar yatırım yaptık” demek kolay. Ledli ekmek kabına, suyla çalışan cami çeşmesine para harcarsın ve “argeye ne yatırım yaptık beee” diye millete yutturursun. Algı yönetimi. Ancak argenin dönüşü ne oldu?
Zihniyete bir örnek: bugüne kadar işsizlik fonunda biriken bütçenin yalnızca %12,7’si işsizler için kullanıldı [3].
Ancak işin gerçeği ortada. Biz de dahil olmak üzere herkesin ekonomisini dağıtıp bıraktılar. Arge zaten patladı, bilim ve teknoloji zaten zorda; çiftçiler bitti, köylüler perişan halde. Hadi yeni başlayan ilaç firmalarını geçtim; büyük ilaç firmaları desen, argeden haberleri yok, jenerik ilaçlarla işi götürüyorlardı onlar da patladı. Bir çoğunu yabancı şirketler aldı.
Not: Bir ilaç firması (Novartis) neden tohum şirketi alır? Düşünün. İşte bu kadar stratejiktir böyle şeyler.
TÜBİTAK'dan Bahsetmişken: Burslar
Bir öğrenci olduğunuzu düşünün. Devlet bursuna güvenip yurt dışına çıkmışsınız, okuyorsunuz. Pat, bursu donduruyorlar. Zaten Avrupa gibi bir yerde verdikleri 750 liralık bursla geçinmek zor, muhtemelen çalışıyorsunuz ya da aileden yardım alıyorsunuz [10]. Sonra?
TÜBİTAK sadece öğrencilere değil, konuk eden ülkeye de para veriyor olması gerek. Bunun dışında Avrupa Birliği projeleri var ve TÜBİTAK ile işbirliği var. İşte bu noktalara asla para yatırılmıyor. OHAL gerekçesiyle şirketler mağdur edildi, öğrenciler mağdur edildi, Avrupa’ya para verilmediği gibi bütün bunlar itibarımızı zedeledi. E daha ne demeliyiz?
AKP’nin Geçmişteki Şansı: Yeni (Yüzyıl) Ekonomi (Internet Çağı)
Ne Yaptı AKP?
Esas sorun ne yaptığı değil, ne yapmadığıdır.
Şu sözleri duymuşsunuzdur: “AKP geldi, hastahanelerde sıra beklemiyoruk”, “cebimizde iPhone var, Mercedes’e biniyoruk”, “YOL YAPTI YOL!”.
Heh işte 2000’li yıllarda gelmesi, AKP’ye büyük şans getirdi. Neden? Çünkü teknoloji gelişti, internet ve bilişim devlette kullanılmaya başladı ki 2001, 2002’de biz ADSL değil, çevirmeli ağ bağlantısı kullanıyorduk. ADSL’ye geçişle birlikte, kesintisiz internet ve bilgisayarın kullanılması arttı. Bir ağ oluştu. Artık şak diye sistem üzerinden kayıt olabiliyorsunuz. Hastanelerden diğer e-devlet uygulamalarına kadar her yerde, teknolojinin getirdiği avantaj kullanılıyor (ha bunlar işine gelmediğinde o teknolojiyi de reddediyor).
Yani sadece AKP değil, kim gelirse gelsin bu sistem ve kolaylık sağlanacaktı. Bu da AKP’nin “balı”, şanslı olduğu yer.
Ayfonlar, Mersedesler, Dolu Dolu Çükülatalar
Heh bunlarda FED’in ve “Amerika ve Avrupalı” bilim adamlarının ve teknoloji şirketlerinin sağladığı güzellikler. AKP ilk geldiğinde yüzlerce kurum ve kuruluşu özelleştirdi. Onlarla iş alanı yarattı. Mesela inşaat yapılacak, tak yüzlerce işçi. Otoyol yapıyorsun, orada bir kaç firmaya haliyle bir kaç bin kişiye çalışma sahası. Bu tarz “inşaat ve yapı” bölümleri tamamen gecici iş alanı oluşturur. Bakın bunlar sağ görüşün eseridir. Altyapı, inşaat, beton… Ancak bu eserin sıkıntısı neydi? Para varken, yatırım yapılırken uzun süreçli iş alanı (istihdam) yaratılmadı!
AKP’nin parladığı dönem (politik ve ekonomik) içerisindeki liberallerin de olduğu 2002-2010, özelikle 2002-2007 dönemidir. Bu tarz liberal adımlar (özelleştirmeler), yurtdışı firmalarının iştahını açtı. Sarar, Telekom, limanlar, madenler, TÜPRAŞ… Say say bitmez. İsrailli, Arap, Fransız, İngiliz, Alman… Şirketler “batan geminin mallarını”(!) kapış kapış aldı. Hani Osmanlı diye geldiler ya, temsil ettikleri tek dönem; Osmanlı’nın çöküş dönemi. O dönemde de demiryolları, telegraf gibi kurumlar yabancılara satıldı. Ama tarih tekerrür eder ve bir Atatürk daha çıkartır bu topraklar.
Bu sıcak paraların bir bölümü özellikle seçim öncesi gelip, Cumhuriyet rekorunu kırarak piyasayı düzeltip, seçimden sonra çıkıyordu.[1]. Ha bunda sadece FED değil, Suudi Arabistan, İran gibi ülkelerinde parmağı yok değildir… AKP’nin iktidarda kalmasından çıkarı olan. Mesela Kanal İstanbul projesi civarındaki toprakları satın alan Araplar, Kuzey Kıbrıs’ta otel yaptıran Yahudiler vs…
Yanlış Politikalar
İktidar ne yaptı dersiniz? Bu paraları bilim, teknoloji, sanat, spor gibi alanlara yatırdı; “nasıl yapılır” (know how) konusunda uzmanlar yetiştirdi ve bilgi sattı değil mi? HAYIR. Tabi ki hayır… Aslında AB uyum çerçevesinde milli gelirin %2-2,5’luk payını ARGE’ye yatırmaları gerekirdi. Bu yüzden uğraştılar ve payı yükselttiler. Ancak işler değişti. ARGE’ye sistemsel önem değil, yüzeysel ve kendi yandaşlarını kalkındırma için para basma olarak gördüler.
Diyanete büyük bütçeler ayırdı, ilginç topluluklar desteklendi. Bu sırada okullarda spor vs gibi bütçeler kısıldı. Hatta durum o kadar kötüydü ki; Jandarma karakolları tek merkezde toplanmaya başladı çünkü 5-6 karakolun tek bir yerde toplanması bir çok konuda (ekonomik açıdan) avantaj sağlıyordu.
Daha da ilginci, betona yatırım yaptılar. Köprü, otoyol, gökdelenler, HES… Ağaçları kestiler, doğaya zarar verdiler ve betonları diktiler.
Milletin Sorunu
Biz 14 yıldır bunları anlatırken; “AKAPE SÖPER” dedi Mehmet amca köy kahvesinde. Mehmet amcaya göre iPhone kullanabiliyoruz ama AKP sayesinde. Hastahanelerde sıra beklemiyoruz, AKP sayesinde. Amerika’daki bilim insanları, Apple gibi yenilikçi şirketler halt etsin. İnterneti geliştiren Amerikan ordusu ve bilim insanları halt etsin! AKP geldi, iPhone kullanıyoruz, Mercedes’e biniyoruz, hastahanede sıra beklemiyoruz. Ohhh mis. Ne güzel kafa.
AVM’ler pörtledi ve AVM’lerdeki 10 mağazadan 8’i yabancı oldu. Paralar yabancılara gitti, yerel üreticiler patladı, esnaf sıkıntıya girdi.
Millete anlattık; bak dedik üretmeden tüketiyoruz, sonu kötü… Ama dış mihraklar ilan ettiler.
İşte Ekonominin Geldiği Nokta
Çok bir şey anlatmayacağım, zaten yıllardır anlatıyorum. Sadece şu kadarını söyleyeceğim:
- 2015 yılında alınan biber tohumuna ödediğimiz para 2.1 milyon ve domates tohumuna ödenen para 9.8 milyon dolar.
- 2010-2015 arasında 1,5 milyon büyükbaş ve 2,3 milyon küçük baş almışız (dışalım, ithalat) ve üzerine et almışız ve bunlar için 3.8 milyar dolar ödemişiz.
İtalya’dan ıspanak, elma
Amerika’dan fındık ve baden
Güney Afrika’dan satsuma mandalinası
Şili’den üzüm ve elma
İran’dan karpuz ve lahana
Kostarika’dan kavun
İspanya’dan marul
Yunanistan ve ABD’den pamuk
Rusya,Almanya, Fransa ve Ukrayna’dan buğday
Fransa ve Hırvatistan’dan arpa
Mısır’dan pirinç
Ukrayna’dan mısır
Sri Lanka’dan çay
İtalya’dan bakla
Çin’den sarımsak
Panama’dan muz
Meksika’dan nohut
Kanada’dan mercimek
Arjantin’den soya
Tayland’dan çeltik ve pirinç
Etiyopya, Bangladeş, Mısır ve Çin’den kuru fasulye
Kanada’dan nohut ve yeşil mercimek
ABD, Ukrayna ve Kanada’dan bezelye
Amerika ve Gürcistan’dan saman
…
34 ÜRÜNDE KASIM AYINDA YÜZDE 189,15 FARK VAR
“TZOB tarafından izlenen 34 üründe kasım ayında ortalama yüzde 189,15 fiyat farkı görüldü. Bu rakam eylülde 30 üründe yüzde 185,9, ekimde 34 üründe yüzde 194,69 düzeyinde gerçekleşti. Kuru kayısı 5 kat, mandalina 4,7 kat, portakal 4,4 kat, lahana 4,3 kat, elma ve kuru soğan 3,8 kat, kabak ve kuru üzüm 3,6, kuru incir 3,5 kat fazlaya tüketiciye satıldı. bugün üreticide 6 lira olan kuru kayısı markette 29 lira 90 kuruşa, 45 kuruş olan mandalina 2 lira 10 kuruşa, 45 kuruş olan portakal 2 liraya, 35 kuruş olan lahana 1 lira 50 kuruşa, 67 kuruş olan elma 2 lira 56 kuruşa, 30 kuruş olan kuru soğan 1 lira 13 kuruşa, 70 kuruş olan kabak 2 lira 53 kuruşa, 3 lira 50 kuruş olan kuru üzüm 12 lira 58 kuruşa, 6 lira 50 kuruş olan kuru incir 22 lira 95 kuruşa tüketiciye sunuluyor.” [17]
ÜRETMEDEN TÜKETMENİN SONU : EKONOMİK KRİZ
DOLAR NEDEN ARTIYOR?
DOLAR BİZİ NEDEN İLGİLENDİRİYOR?
TL dolar karşısında 2,5 ayda %13 değer kaybetti,
TL’nin değer kaybı nedeniyle 2,5 ayda 68,7 milyar dolar fakirleştik,
Şirketler, TL kaybı nedeniyle yılbaşından bu yana 94 milyar dolar zarar etti,
TL’nin her %10’luk değer kaybında enflasyon 1,5 puan artıyor [9].
Uluslararası ilişkiler, uluslararası hukuk ve uluslararası ekonomi 1945 sonrası gelişti (bu yüzden sihirli dönemleri yaşıyoruz). Bundan öncesi karmaşaydı.
NASIL YANİ?
PEKİ NASIL OLDU?
KISIR DÖNGÜ
SON SÖZÜM
SEN HAKETTİN TÜRKİYE
AKP’NİN TALAN ETTİĞİ DEVLET KURUM VE KURULUŞLARI
Cam ve çimento sanayi
Ünye Çimento A.Ş.
Paşabahçe Cam Sanayi ve Ticaret A.Ş
Trakya Cam
Anadolu Cam
Soda Sanayi
Metal Sanayi
ERDEMİR
İSDEMİR
ÇELBOR
TAKSAN
Oymapınar Barajı
Seydişehir Eti Alüminyum A.Ş
ETİ Alüminyum AŞ’ye ait Antalya Limanı
Eti Alüminyum’a ait 4 Taşınmaz
GERKONSAN (Gerede Çelik Konstrüksiyon Ve Teçhizat Fabrikaları San. Ve Tic. A.Ş.)
DİTAŞ (Doğan Yedek Parça İmalat ve Teknik A.Ş.)
TÜMOSAN
ORTADOĞU TEKNOPARK A.Ş.Tarımsal Sanayi
T.Z.D A.Ş. Sakarya Traktör İşletmesi
SÜTAŞ Malatya İşletmesi,
HEKTAŞ A.Ş. (Veteriner İlaçları ve Halk Sağlığı İlaçları)Türkiye Gübre Sanayi AŞ (TÜGSAŞ)
TÜGSAŞ A.Ş.
Gemlik Gübre Sanayi A.Ş.
Samsun Gübre San. A.Ş.
İstanbul Gübre Sanayi A.Ş.
Kütahya Gübre A.Ş.
İstanbul Satın Alma Müdürlüğü Binası
Şanlıurfa depoları arazisi
Tekirdağ Depoları
Fatsa DepolarıTEKEL
Alkollü İçkiler Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Adana Sigara Fabrikası
Tokat Sigara Fabrikası
Bitlis Sigara Fabrikası
İstanbul Sigara Fabrikası
Malatya Sigara Fabrikası
Samsun-Ballıca Sigara Fabrikası
Ambalaj Fabrikası Müdürlüğü
Ankara Başmüdürlük Binası (İkiz Kuleler)
Bodrum Tesisleri ve Taşınmazları
Gemlik Suni İplik Müessesesi Taşınmazları
İnegöl Kibrit Fabrikası Taşınmazları
İstanbul Tütün Mamulleri San. ve Tic. A.Ş,
Kastamonu Jüt İpliği Fabrikası Makine ve Teçhizatı
Kıbrıs Türk Tütün Endüstrisi Ltd. Şti.
TEKA ile Sigara San. İşletmesi A.Ş.’ye ait puro marka ve varlıklar
İzmir Yaprak Tütün İşletmesi Makine-Teçhizatı
Çamaltı Tuz İşletmesi Müdürlüğü
Ayvalık Tuz İşletmesi Müdürlüğü
Çankırı Kaya Tuzlası
Tuzluca Tuzlası
Yavşan Tuzlası
Kağızman Tuzlası
Kaldırım Tuzlası
Kayacık Tuzlası
Kristal Tuz Rafine
Sekili TuzlasıSÜMER HOLDİNG
Adıyaman İşletmesi
Bakırköy İşletmesi
Diyarbakır İşletmesi
Malatya İşletmesi
Sarıkamış İşletmesi
TÜMOSAN İşletmesi
Sarıkamış Ayakkabı İşletmesi,
Manisa Pamuklu Mensucat A.Ş.
Beykoz Deri ve Kundura İşletmesi
Çanakkale Sentetik Deri İşletmesi
Yeşilova Halı Yün İplik ve Battaniye Fabrikası T. A.Ş.
Akdeniz İşletmesinin Makine ve teçhizatları,
ASELSAN Hisseleri
BUMAS
ERYAĞ
İstanbul İmar Ltd. Şti.
Mazıdağı Fosfat Tesisleri
Merinos İşletmesinin Makine ve teçhizatları,
Merinos Halı Markası
Ortadoğu Tekonpark A.Ş. (%15.00 hisse)
SÜTAŞ hissesi
Tercan İşletmesi Makine ve TeçhizatlarıŞeker Fabrikaları
Adapazarı Şeker Fabrikası
Amasya Şeker Fabrikası
Kütahya Şeker FabrikasıEt ve Balık Üretim AŞ (EBÜAŞ)
Manisa Et Ve Tavuk Kombinası
Samsun Soğuk Hava Deposu
Mersin Soğuk Hava Depoları
Çeşitli illerde 11 Mağaza, 23 büroEnerji Sektörü
PETKİM
TÜPRAŞ
BURSAGAZ
ESGAZ
Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş.Elektrik Üretim AŞ(EÜAŞ)Akarsu Santralleri
Ahlat Akarsu Santrali
Akyazı Akarsu Santrali
Anamur Akarsu Santrali
Bayburt Akarsu Santrali
Berdan Akarsu Santrali
Besni Akarsu Santrali
Bozkır Akarsu Santrali
Bozüyük Akarsu Santrali
Bozyazı Akarsu Santrali
Bünyan Akarsu Santrali
Büyükkızoğlu Akarsu Santrali
Cerrah Akarsu Santrali
Çağ Akarsu Santrali
Çamardı Akarsu Santrali
Çemişgezek Akarsu Santrali
Değirmendere Akarsu Santrali
Dere Akarsu Santrali
Dereköy Akarsu Santral
Derinçay Akarsu Santrali
Derme Akarsu Santrali
Durucasu Akarsu Santrali
Engil Akarsu Santrali
Erciş Akarsu Santrali
Erkenek Akarsu Santrali
Ermenek Akarsu Santrali
Esendal Akarsu Santrali
Finike Akarsu Santrali
Girlevik Akarsu Santralleri
Göksu Akarsu Santrali
Hamitabat Elektrik Üretim Ve Tic. A.Ş.
Hendek Akarsu Santrali
Hoşap Akarsu Santralleri
İvriz Akarsu Santralleri
Karaçay Akarsu Santrali
Karaköy Akarsu Santrali
Kayadibi Akarsu Santrali
Kayaköy Akarsu Santrali
Kernek Akarsu Santrali
Kısık Akarsu Santrali
Kiti Akarsu Santrali
Koçköprü Hidroelektrik Santrali
Kovada I Akarsu Santrali
Kovada II Akarsu Santrali
Koyulhisar Akarsu Santrali
Kuzuculu Akarsu Santrali
Malazgirt Akarsu Santrali
Otluca Akarsu Santrali
Pınarbaşı Akarsu Santrali
Sızır Akarsu Santrali
Silifke Akarsu Santrali
Sönmez Akarsu Santrali
Suuçtu Akarsu Santrali
Telek Akarsu Santrali
Uludere Akarsu Santrali
Visera (Işıklar) Akarsu Santrali
Zeyne Akarsu SantraliTermik Santraller
Çatalağzı Termik Santrali
Kangal Termik Santrali
Kemerköy Termik Santrali
Kemerköy Liman Sahası
Orhaneli Termik Santrali
Seyitömer Termik Santrali
Soma Termik Santrali
Tunçbilek Termik Santrali
Yatağan Termik Santrali
Yeniköy Termik SantraliTürkiye Elektrik Dağıtım AŞ (TEDAŞ)
Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş.
ARAS Elektrik Dağıtım A.Ş.
Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş.
Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş.
Çamlıbel Elektrik Dağıtım A.Ş.
Çoruh Elektrik Dağıtım A.Ş.
Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.
Fırat Elektrik Dağıtım A.Ş.
Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş.
İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım A.Ş.
Meram Elektrik Dağıtım A.Ş
Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş.
Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş
Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş.
Trakya Elektrik Dağıtım A.Ş.
Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş.
Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş.
Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş.Bankacılık
OYAKBANK
T. Sınai Kalkınma Bankası
Yapı Ve Kredi Bankası A.Ş.
İş Bankası Hisseleri
T. Halk Bankası HisseleriMadencilik
Mazıdağ Fosfat Tesisleri
Divriği Demir Madeni
Hekimhan Demir Madeni
Alümina Madeni
Güney Ege Linyitleri İşletmesi
Bursa Linyitleri İşletmesi
TKİ’ye ait 79528 ve 73021 no.lu maden ruhsatlarıETİ Holding
ETİ Bakır AŞ
ETİ ELEKTROMETALURJİ A.Ş.
ETİ Gümüş A.Ş.
ETİ Krom A.Ş.
Çayeli Bakır İşletmeleri A.Ş.Karadeniz Bakır İşletmesi (KBİ)
Samsun İşletmesi
Murgul İşletmesi
Giresun’da 2 Maden ruhsatı işletme Hakkı Devir
Murgul İşletmesi Hidroelektrik Santrali Samsun’da varlıklar
Sinop’da 1 Maden ruhsatı işletme Hakkı DevirSigorta Sektörü
Ray Sigorta A.Ş.
Başak Sigorta A.Ş. Ve Başak Emeklilik A.Ş.SEKA
Taşucu Tersane Alanı
Afyon İşletmesi
Aksu İşletmesi
Balıkesir İşletmesi
Kastamonu İşletmesi
Akkuş İşletmesi
Çaycuma İşletmesi
Karacasu İşletmesi
Ank. Alım Satım Müdürlüğü Binası
Ardanuç İşletmesi Varlıkları
YİBİTAŞ KRAFT Torba İşletmesi,Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD)
İskenderun Limanı
Derince Limanı
Mersin Limanı
Taşucu Limanı Tersane Alanı,
İskenderun İSDEMİR Limanı
Ereğli ERDEMİR LimanıTürkiye Denizcilik İşletmesi (TDİ)
Çanakkale’ye ait 9 Gemi,
Çeşme Limanı
Deniz Nakliyatı T.A.Ş. 3 Tanker
Dikili Limanı
Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı
Kuşadası Limanı
M/F Ankara Feribotu
M/F Samsun Feribotu
M/S Karadeniz Gemisi
Nakliyat İnşaat Turizm İhracat Pazarlama A.Ş.
Salıpazarı Liman Sahası (GALATAPORT)
Şehir Hatları Çanakkale Hizmetleri ve 9 Gemi
Trabzon Limanı
Turan Emeksiz Yolcu Gemisi
Yakıt II GemisiTürk Hava Yolları (THY)
Sabiha Gökçen Havaalanı
THY – USAŞ Hisseleri
THY- Lojman
TÜPRAŞ USAŞ HissesiTurizm ve dinlenme tesisleri
Erciyes Sosyal Tesisi (Bayındırlık ve İskan Bakanlığı)
Erciyes Sosyal Tesisi (DSİ)
Erciyes Sosyal Tesisi (Karayolları Genel Müdürlüğü)
Ataköy Otelcilik A.Ş.
Ataköy Marina Ve Yat İşletmesi A.Ş
Kuşadası Tatil Köyü
Yeditepe Beynelmilel Otelcilik Turizm Ve Tic. A.Ş. (% 26 hisse)Emekli Sandığı
Büyük Ankara Oteli
Büyük Efes Oteli
Büyük Tarabya Oteli
Kızılay Emek İşhanı
Kuşadası Tatil Köyü
İstanbul Hilton Oteli
Çelik Palas Oteliİletişim
T.TELEKOM
AyCellÇeşitli kurumlar
OYAK İNŞAAT A.Ş. (%25 Hisse)
Araç Muayene İstasyonu I. Bölge
Araç Muayene İstasyonu II. Bölge
MEYBUZ A.Ş.
ARÇELİK Hisseleri
ASELSAN Elektrik San. ve Tic. A.Ş. Hisseleri
ASPİLSAN Askeri Pil San. ve Tic. A.Ş. Hisseleri
HAVELSAN A.Ş. Hisseleri
İstanbul İmar Ltd. Şti,
KOÇ HOLDİNG A.Ş. Hisseleri
KTHY Kıbrıs Türk Hava Yolları Ltd. Şti Hisseleri
TOFAŞ HisseleriAKP döneminde kapatılan kurum ve işletmeler
SSK Eczaneleri (Tasfiye Edildi)
Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü (Tasfiye Edilerek İl Özel İdarelerine Devredildi)
REYTEK
Adana, Adıyaman, Besni, Kahta, Malatya, Akçaabat, Akhisar, Aydın, Muğla, Milas, Bafra, Batman, Bekirhan, Beşiri, Kozluk, Kurtalan, Sason, Bitlis, Bursa, İnegöl, Hamdibey, Denizli, Acıpayam, Güney, Tavas, Buldan, Kale, Diyarbakır, Silvan, Bismil, Hatay, İskenderun, Yayladağ, Altınözü, İstanbul, İzmir, Cumaovası, Kemalpaşa, Tuzla, Yazıbaşı, Manisa, Kula, Salihli, Sarıgöl, Selendi, Osmancalı, Saruhanlı, Muş, Samsun, Tokat, Erbaa, Gümüşhacıköy, Taşova Yaprak Tütün İşletme Müdürlükleri ve Diyarbakır Yaprak Tütün İşletme Fabrikası MüdürlüğüAdana, Afyon, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Sivas, Tokat, Trabzon, Van ve Zonguldak Pazarlama ve Dağıtım Başmüdürlükleri
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder