Tiroid ve İyot
Her tiroid hastalığında iyotlu tuz ve iyotlu besinlerin tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Halbuki bazı tiroid hastalıklarında iyotlu tuz ve iyotu bol besinler tüketmek zararlıdır. Zehirli guatr tiroidin Haşimato hastalığı ve tiroid kanserlerinde fazla iyotun zararlı olduğu son zamanlarda yapılan bir çok bilimsel araştırma ile ortaya konmuştur. Türkiye'de tiroid hastalığı olan insan sayısı yaklaşık 1.5 milyon kişidir. Bu 1.5 milyon kişinin iyottan zengin besinleri ve iyotlu tuzu tüketmemesi gerekir. Tiroid hormonu yetmezliği (hipotiroidi) olan hastalarda idrarla atılan iyot az ise iyotu fazla olan besinlerin ve iyotlu tuzun tüketilmesi gerekir. Haşimato hastalığı tiroidin papiller kanseri ve zehirli guatrı olan hastaların iyotlu tuzu kesmesi önerilir. Fazla iyotlu tuz tüketen toplumlarda tiroidin papiller kanseri (en yaygın tiroid kanseri türü) Haşimato hastalığı ve zehirli guatr daha sık görülür.Tiroid Hastaları Neler Yemeli?
Tüm tiroid hastaları için geçerli tek düze bir beslenme şekli yoktur. Tiroid hastalarının protein (et yumurta ve peynir) grubu yiyecekleri bol tüketmesi şeker (karbohidrat) grubu yiyecekleri azaltması gerekir. C vitamini folik asit ve kalsiyumu bol yiyecek ve içecekler sıklıkla kemik erimesi yaşayan tiroid hastalarında çok önemlidir. Hem tiroid hastalığı hem de tiroid ilaçları kemik erimesi yapar.Tiroid hastaları protein kaynağı olarak çeşitlilik sağlamalı, haftada en az iki kez balık tüketmeye dikkat etmeli, yine tavuk, kırmızı et, baklagiller, süt ürünlerinin yağsız olanlarını tercih etmelidir.
Tiroid hastaları ayrıca özellikle tam tahıl ürünlerini almayı ihmal etmemeli, sebze ve meyvelerin mevsiminde olanlarını kullanmalıdır.Bunun yanında bol su tüketmelidirler.
Eğer tiroid hastası iseniz, kelp gibi yosunların veya destek ürünlerin tüketiminde çok dikkatli olmalısınız, bunun için doktorunuza sormadan hiçbir besin karışımı almayın.
Troit hormonlarının çalışmasını azaltabilen bazı yiyecekleri (ki bunlara guatrojenik besinler denmektedir) kontrollü tüketin.
Bunlar arasında; brokoli, turp, Brüksel lahanası, lahana, karnabahar, hardal otu, kırmızı turp ve şalgam sayılabilir.
Tuz alımı ve tuzlu ürünlerin tüketiminde doktorunuzun önerileri dışına çıkmayın.
Vitamin ve minerallerden zengin beslenmek adına yeterli, dengeli ve mevsiminde besinler tüketerek beslenmeye dikkat edin.
Özellikle B grubu vitaminleri kontrol edin, yine güçlü antioksidanlardan A, C ve E vitamini alımlarınıza dikkat edin. Minerallerden selenyum, tiroid fonksiyonları için önemli bir mineraldir.
Selenyum seviyesini dengede tutmak için mercimek, mantar, ayçekirdeği ve susam tüketmeye gayret etmelisiniz.
Mantarı pişmiş olarak almaya özen gösterin. Yine çinko alımı da önemlidir, bunun için de yağlı tohumlardan badem, tavuk, hindi alımını eksik etmeyin.
Tiroid Hastaları için Hangi Vitaminler Zararlı Hangileri Yararlıdır?
Tiroid hastalarının çoğunda A D ve E vitamininin vücutta kullanımı bozulmuş olduğundan bu vitaminlerin az alınması gerekir. Özellikle A vitamini vücutta birikerek karaciğer üzerine zararlı olabilmektedir.Bununla beraber, C vitamini ve bazı antioksidanlar (örneğin koenzim Q) guatrlı hastalar için oldukça yararlıdır.
Guatrlı Hastalar için Selenyumun Önemi
Selenyum'un guatrlı hastalar için özel bir yeri vardır. Selenyum bazı guatr türlerinde tedavi için ilaç olarak ve doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Selenyum saf olarak alınmalıdır. Bu hastalarda selenyum yaşlanmayı önleyici veya anti-oksidan olarak değil tedavi amaçlı olarak kullanılmaktadır.Kısmi Kaynak: Prof. Dr. Cumali AKTOLUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder