Bu yazı Karayolları Trafik Kanununun 116. maddesine istinaden gıyapta yazılan trafik cezalarına karşı, yani anlayacağınız tanımıyla "plakaya yazılan cezalara" itiraz yöntemleri hakkında bilgi amaçlı bir metindir.
Trafik polisinin durdurup yüzünüze karşı yazdığı cezalar için de itiraz yolu mevcut tabi, prosedür aynı işliyor, tek farkı 15 GÜN olan İTİRAZ SÜRESİ, yüze karşı yazılan cezalarda, yazıldığı tarihten itibaren, gıyapta yazılan cezalarda ise, size tebliğ tarihinden itibaren başlıyor.
Eğer 15 gün içinde itiraz etmezsiniz, karar kesinleşmiş demektir, artık itiraz edemezsiniz.
Plakaya yazılan cezalar, ruhsatınızda yazılı olan, yani sistemde kayıtlı olan adresinize gelir, ikametinize PTT yoluyla gelen ceza, siz evde olmadığınız bir sırada gelirse postacı kapınıza bir not bırakır ve cezanızı muhtarlığa teslim eder, ve tebliğ tarihi o taihten itibaren başlar.
Normal prosedür budur, cezanız eski ikametgahınıza giderse, suç sistemin değil, ikametgah adresini yenilemeyen sizdedir.
Gelelim itiraz işlemlerine, ben İstanbul için anlatacağım, diğer iller için de aynıdır, değişen bir şey yok.
İtiraz işlemleri Trafik Mahkemeleri'ne yapılıyor, Türkiye'nin tamamında mevcut olmadığı için (sanırım bir tek Ankara'da varmış) bu işe, görevlendirilen bir Sulh Ceza Mahkemesi bakıyor, 2012 yılı itibariyle İstanbul'da Çağlayan'daki 3. Sulh Ceza Mahkemesi bakıyor, ama bunun bir önemi yok, dilekçemizdeki mahkeme kısmını boşbırakacağız, gittiğimiz adliyede hangi mahkemenin baktığını öğrenir öğrenmez bunu doldurabiliriz.
Öncelikle prosedür gayet basit, hiç gözünüz korkmasın, ayrıca sadece 1 TL dava dosyası parası veriyorsunuz, başka bir ücret de yok, mahkeme duruşması da yok, sadece evraklarınızı teslim ediyorsunuz, 5 dakikanızı bile almıyor.
Gerekli evraklar: