5 Ekim 2011 Çarşamba

Detoks Yaparak Sağlığınızı Bozmayın

İngiliz şarkıcı Amy Winehouse'un babası Mitch Winehouse, kızının ölümüne alkol alışkanlığından kurtulmak için yaptığı detoksun neden olduğunu savunmuştu. Peki detoks bu tür ölümlere neden olabilir mi?



İç hastalıklar Uzmanı Dr. Kerim Çıkım, kişide kalp hastalığı, diyabet, astım gibi kronik hastalıklar bulunuyorsa uygulanan detoks işleminin sağlık için ciddi bir tehdit oluşturabileceğini söylüyor. Çünkü yenilip içilenlerin değiştirilmesiyle yapılan detoks uygulaması vücuda alınması gereken 3 ana besin grubunun dengesini bozarak sağlığı olumsuz yönde etkileyebiliyor.

En İyi Detoks Sigara ve Alkolü Bırakmaktır

Dr. ABDURRAHMAN KERİM ÇIKIM, İç Hastalıkları Uzmanı

Detoks Nedir?

Detoks kelime anlamı toksinlerden arınmaktır. Toksinler vücuda zararı olan maddelerdir. Aslında toksinler mikroorganizmaların üretmiş olduğu vücuda zarar vermek için yapılan maddelerdir. Bunları vücuttan atma işlemine detoks denir. Ancak bunu son zamanlarda diyetle bağdaştırmalar başlamıştır. Bir kişi uygun beslenmezse yeteri kadar protein, karbonhidrat, lipit almazsa, dengesiz beslenmiş olur. Yani insanlar bunlardan birini, vücut sağlıksız beslendiği için, daha fazla alır ve bunu da vücutlarından atmak için çeşitli yöntemlerle uygulamalar yapmaktadırlar. Buna da detoks denmeye başlanmıştır. Özellikle kişi dengeli besleniyorsa detoksa ihtiyacı yoktur. Yani normal yemeğinizde protein kaynağı olarak et, süt, yoğurt, yumurta alıyorsanız, karbonhidrat kaynağı olarak pilavınızı, makarnanızı yiyorsanız, lipit dediğimiz yağ kaynağı olarak, ölçüler dâhilinde olmak üzere, yağınızı, yağlı etinizi yiyorsanız başka bir işlem yapmanıza gerek yoktur. Ama bunları yapmıyorsanız dengesiz besleniyorsunuz demektir. Her şeyden önce beslenmenizi değiştirmeniz de yarar vardır.